Kizárt a Google szerzői jogi felelőssége a miniatürizált képek megjelenítése esetén

A német Legfelsőbb Bíróság a szerzői jogért is felelős polgári ügyekben eljáró I. tanácsa (I. Zivilsenat des Bundesgerichtshofs, BGH) 2010. április 29. napján érdekes döntést hozott ( 29.4.2010 - I ZR 69/08), amely szerint a Google nem sérti a szerzői jogokat abban az esetben, ha a szerzői jogilag védett képek „miniatürizált” változatát ("thumbnails") jeleníti meg a keresőmotor találati listáján.

A Google által szolgáltatott internetes keresőmotor olyan képkereső funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a keresőszavak keresőbe történő beütésével az Interneten található képek jelenjenek meg. Ezekhez a képekhez a kereső személy a keresőmotor által megadott linkre történő kattintás útján fér hozzá közvetlenül.

A jelen esetben a felperes művészeti alkotásokról készült képeket tartalmazó honlapot tartott fenn. A felperes nevének keresőmotorba történő beadásával pedig a művészeti alkotásokról készült miniatürizált képek kerültek megjelenítésre, amelyekhez a kereső személy a linkre történő kattintással fért hozzá.

A BGH ítéletében megállapította, hogy bár a szerző nem adott a Google számára kifejezett hozzájárulást a miniatürizált képek megjelenítésére, az alperes azonban alappal feltételezhette, hogy felperes egyetért az alperes által történő miniatürizált képekkel való hirdetéssel. A ráutaló magatartás formájában megjelenő beleegyezés arra vezethető vissza, hogy a felperes nem használt olyan technikai eszközöket, amelynek segítségével meg tudta volna akadályozni a Google keresőmotorjának hozzáférését a  képekhez. Az ítélet arra is rámutatott, hogy a szerzői jogokat sértő művek Interneten történő megjelenítése esetében lehetőség van a szolgáltató felelősségének korlátozására, mégpedig az informárciós társadalommal összefüggő szolgáltatások,különösen az elektronikus kereskedelem egyes kérdéseiről szóló 2000/31/EK irányelv értelmében. A keresőmotor üzemeltetője ebben az esetben csak akkor tartozik felelősséggel, ha tudomása van az általa tárolt információ jogellenességéről.

Az ügyről kiadott BGH-sajtóközlemény elolvasható itt

 
Címkék: google szerzői jog keresőmotor bírósági ítélet

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr571978720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.