ALAI Tanulmányi Napok Bécsben

A szerzői jog kiemelkedő jelentőségű eseményét jelentik az ALAI (Association Littéraire et Artistique Internationale - Nemzetközi Irodalmi és Művészeti Társaság) évente megrendezésre kerülő rendezvényei. A szerzői jog nagyjai idén szeptember 10-11. között találkoznak a Bécsben megrendezésre kerülő Tanulmányi Napokon.

Az ALAI – amelynek alapító elnöke Victor Hugo volt – 1878-ban jött létre az alkotók jogainak védelmére és előmozdítására. Később az ALAI-nak kiemelkedő szerepe volt, hogy összehívták a Berni Uniós Egyezményt – a nemzetközi szerzői jog alapdokumentumát – elfogadó diplomáciai konferenciát. Az ALAI tagsága hagyományosan páratlan években „kongresszuson”, páros években pedig „tanulmányi napokon” vizsgálja tudományos alapossággal a szerzői jogot.
 
Az idei tanulmányi napok központi eleme a szerzői és szomszédos jogi védelmi idő lesz. Az „alapokat” Michael Walter (az ALAI osztrák csoportjának és a tanulmányi napok szervező bizottságának vezetője) és Silke von Lewinski (a berlini Max Plank Intézet szerzői jogi intézetének vezetője) teszi le, hogy később a kutatók a védelmi idő optimális hosszának kérdését járják körbe Pierre Sirinelli (a Sorbonne professzora) elnökletével.
 
Az ALAI – bár elsősorban a szerzők jogaival foglalkozik – a 2003-ban Budapesten megrendezett kongresszusa óta időről-időre a szomszédos jogokra is kitekint. Így lesz ez idén is, az első nap délutánján Thomas Dreier (a Kalsruhei Egyetem Információs Jogi Intézetének igazgatója), Bernt Huggenholtz (az Amszterdami Egyetem intézetvezetője), Tilmann Lüder (Európai Bizottság), Margarida Almeida Rocha, Abel Martín és Tomori Pál (az ALAI magyar csoportjának alelöke) részvételével vitatják meg a szomszédos jogok védelmi idejével összefüggő kérdéseket. A vita aktualitása, hogy az Európai Bizottság továbbra is napirenden tartja az előadóművészekre és a hangfelvétel előállítókra vonatkozó védelmi idő meghosszabbítására vonatkozó javaslatot.
 
A második nap délelőttje továbbra is a védelmi idővel fog foglalkozni, az előadók között találjuk Jane Ginsburg (a Columbia professzorra), Ramón Casas Vallées (az Universidad de Barcelona professzora), Valérie-Laure Benabou mellett id. Ficsor Mihályt (az ALAI magyar csoportjának elnökét) is.
 
A tanulmányi napok utolsó délutánja a szerzői jogok szociális, kulturális aspektusával foglalkozik, azon belül is elsősorban a fizető köztulajdonhoz hasonló jogintézmények vizsgálatával.
 
A Tanulmányi Napokkal összefüggő információk az ALAI osztrák csoportjának honlapján találhatóak meg.

 
Címkék: konferencia szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr212000009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.