The Pirate Bay: Connection timed out

Ez a hibaüzenet fogadja közel egy napja a Pirate Bay oldal látogatóit, ami annyit jelent, hogy a híres/hírhedt torrent oldal szerverei nem adnak választ a megkeresésekre.

A háttérben ezúttal a hollywoodi filmelőállítók állnak, amelyek a hamburgi regionális bíróság előtt nyújtottak be keresetet a Pirate Bay szervereit kiszolgáló vállalkozás, a CB3ROB Ltd. ellen. A bíróság 2010. május 6-án előzetes intézkedést hozott, amelyben arra kötelezte az alperest, hogy szakítsa meg a Pirate Bay szervereinek internetes kapcsolatát mindaddig, amíg az ítéletben megjelölt filmek elérhetőek azokon. (A döntés zippelve itt, angol fordítása pedig a TorrentFreak oldalán található) A döntés értelmében, ha az internetkapcsolatot az alperes nem szakítaná meg, a vállalkozás, illetve annak – szintén alperesi pozícióban lévő vezetője – pénzbüntetéssel, illetve szabadságvesztéssel sújtható.

A döntés kézhezvételét követően a Pirate Bay szervereit lekapcsolták az internetről. Ilyenre utoljára 2009 októberében került sor, a torrent oldal akkor kezdte el használni a mostani eljárás alperesének CyberBunker elnevezésű, Hollandia északi részén található adatközpontját. A hely onnan kapta nevét, hogy eredetileg valóban katonai bunkernek építették, helyiségei több méterrel a föld alatt vannak, így akár egy atomtámadást is túlélhetne a személyzete. Az azonban nem tudható, hogy Pirate Bay szerverei is a CyberBunkerben kerültek elhelyezésre, vagy „csupán” a forgalom jut esetleg ezen keresztül el a Pirate Bay egyéb helyen lévő szervereihez.

A következő egy-két nap alatt ki fog derülni, hogy a Pirate Bay üzemszünete érzékelhető lesz-e az internetes forgalomban. Bár részletes elemzések még nem láttak napvilágot, az okok között pedig mások is lehetnek, tény, hogy a BIX adatai szerint a magyar internetes forgalom csúcsa az elmúlt órában 24 órában nem érte el a 124 Gbps-ot, miközben a heti átlag 132, a havi pedig 146 Gbps volt.

Update: 11 órától ismét elérhető az oldal.
Update 2: az Európai Parlamentbe is képviselőket küldő svéd Kalóz Párt nyilatkozata (angol fordítása itt) szerint a szólásszabadság és Svédország informatikai biztonsága védelmében mától a Kalóz Párt biztosítja a szerverek internetes elérését.

 
Címkék: internet szerzői jog bírósági ítélet jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr832012043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.