Európai Bíróság: főtanácsnoki indítvány a méltányos díjazás fogalmáról

Az Európai Bíróság előtt, a Sociedad General De Autores Y Editores De Espana (SGAE) és Padawan S.L. peres felek közt folyamatban lévő C-467/08. sz. előzetes döntéshozatali ügyben Verica Trstenjak főtanácsnok  asszony 2010. május 11-én előterjesztette írásbeli véleményét.

Az ügyben másodfokon eljáró Audiencia Provincial de Barcelona 2008. szeptember 15-én kelt végzésével kereste meg az Európai Bíróságot előzetes döntéshozatal céljából. Az előterjesztett kérdések az információs társadalomban a szerzői és szomszédos jogok egyes vonatkozásainak összehangolásáról szóló, 2001. május 22-i 2001/29/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv (a továbbiakban: az irányelv) 5. cikke (2) bekezdésének b) pontjában írt „méltányos díjazás” fogalmát és a spanyol díjazási rendszerrel való összhangját érintik.

Az alapeljárásban a spanyol szellemi tulajdonjogok kezelésével megbízott szervezet a felperes (SGAE), míg alperes a Padawan S.L., amely  adathordozók, különösen CD-R-ek, CD-RW-k, DVD-R-ek és MP3 lejátszók kereskedelmével foglalkozik. A perben felperes a spanyol TRLPI törvény 25. §- ában előírt magáncélú másolatok után fizetendő méltányos díjazást követeli. Alperes a kereset elutasítását kéri, mivel álláspontja szerint sérti az irányelv rendelkezéseit az olyan digitális hordozók után fizetendő díj, amely nem tesz különbséget az hordozók között, és független azok célzott működésétől (magáncélú használat, vagy más szakmai, ill. kereskedelmi használat).

A méltányos díjazás fogalmának helyes értelmezése érdekében a peres feleken és a Bizottságon kívül írásbeli észrevételt tett: Anglia, Finnország, Franciaország, Görögország, Németország Portugália, Spanyolország, és más spanyol jogkezelő szervezetek (CEDRO, AIE, EGEDA).

Trstenjak főtanácsnok asszony szerint a „méltányos díjazás” fogalmát az irányelv önálló közösségi jogi koncepciónak tekinti, amelyet minden tagállamnak egységesen kell értelmeznie és az egységes értelmezést át kell vennie. Azonban minden tagállam maga határozza meg a saját területén a legmegfelelőbb feltételt e közösségi jogi koncepcióval való összhang biztosítására, a közösségi jog és különösen az irányelv korlátain belül.

A főtanácsnoki indítvány a jog felhasználása és a kapcsolódó magáncélú másolás miatti anyagi kompenzáció között viszonylag szoros kapcsolatot tételez fel. Amennyiben egy tagállam, mint Spanyolország olyan díjrendszer mellett dönt, amely a digitális többszörözésre szolgáló berendezésekre, készülékekre és adathordozókra állapít meg díjfizetést, az csak akkor áll összhangban az irányelvvel, ha valószínűsíthető, hogy az adott berendezések, készülékek, adathordozók magáncélú másolásra szolgálnak. A jogosultaknak biztosított olyan díjazás, amelynek meghatározásánál figyelmen kívül hagyják azt a körülményt, hogy a vállalkozások és a szakemberek a digitális többszörözést lehetővé tevő készülékeket, adathordozókat a magáncélú másolatkészítéstől eltérő célból vásárolnak, nem „méltányos díjazás” az irányelv értelmében.

A főtanácsnoki indítvány az Európai Bíróságot nem köti; a teljes szöveg angol nyelven elérhető a Bíróság honlapjáról.

 
Címkék: szerzői jog irányelv európai bíróság méltányos díjazás főtanácsnoki indítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr952020256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.