Graduated response Írországban

Az Irish Times tegnapi száma arról számolt be, hogy Írországban megkezdődött a „graduated response” rendszerének három hónapos tesztje.

Az ügy hátterében a legnagyobb lemezkiadók (EMI, Sony, Universal és Warner) és a legnagyobb ír internetszolgáltató, az Eircom korábbi pere, illetve az annak lezárásaként kötött egyezség áll. A lemezipar meghatározó szereplői még 2008 végén kezdeményeztek peres eljárást az ír internetes piac 40%-át birtokló Eircom ellen annak érdekében, hogy megszűnjön az Eircom hálózatán a hangfelvételek jogosulatlan felhasználása.

A peres eljárás a felek által kötött egyezséggel zárult. Az önszabályozó mechanizmus egy összetett, részletesen kidolgozott rendszert hozott, amelyet a média gyakran csak „graduated response"-nak vagy „három csapás” megoldásnak nevez.

A rendszer a következőképp működik. A lemezkiadók megbízásából a Dtecnet hálózatelemző vállalkozás monitorozza az Eircom internetes forgalmát. Ha jogsértő tevékenység gyanúja merül fel, úgy az érintett IP címét és a feltételezett jogsértésre vonatkozó egyéb adatokat (jogosult neve, érintett hangfelvételek címe, feltételezett jogsértés időpontja) átadják a lemezkiadóknak, amelyek továbbítják azt az Eircomnak.

Az Eircom első lépésben az internetes számla mellett tájékoztatást küld annak az előfizetőnek, amely az adatok alapján az adott IP címet a feltételezett jogsértés időpontjában alkalmazta. A tájékoztatásban felhívják az előfizető figyelmét arra, hogy számítógépét feltehetően jogsértő tevékenységre használta valaki, illetve információkat nyújtanak a számítógép biztonságos üzemeltetésével összefüggésben. A következő tizennégy nap áll az előfizető rendelkezésére annak érdekében, hogy rendszerét ellenőrizze, a számítógép használóit szükség esetén megfelelően tájékoztassa, kitanítsa.

Ha az adatok alapján másodszor is jogsértés gyanúja merül fel adott előfizetéssel összefüggésben, az Eircom ajánlott levélben figyelmezteti az előfizetőt a jogsértő használat lehetséges következményeire. Ekkor az előfizetőnek ismét tizennégy nap áll rendelkezésre a szükséges lépések megtételére.

Harmadik ízben az előfizető internetes elérését, az erről szóló tájékoztatás megküldését követő tizennégy nappal felfüggesztik. Ez az időszak áll az előfizető rendelkezésére, hogy szükség esetén felvegye a kapcsolatot az Eircommal, a felek által elfogadott protokoll szerint ugyanis nem kerülhet sor az elérés felfüggesztésére, ha az internetre egészségügyi szolgáltatás miatt, vagy lényeges gazdasági okok miatt nélkülözhetetlen szükség van.

A folyamat első két lépése teljesen automatizált, az előfizetés felfüggesztésre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az Eircom tételesen ellenőrizte a feltételek teljesülését. A felfüggesztés kizárólag az internetes elérést érinti, a televízió- és telefonszolgáltatást nem.

Az egyezség gyakorlati bevezetésére azt követően került sor, hogy arról az ír adatvédelmi biztos kifejtette véleményét. Az ombudsman a protokollal kapcsolatban több aggályt is rögzített, a legfelsőbb bíróság pedig a múlt hónapban ítéletben vizsgálta ezeket meg. Az ítélet szerint a személyes adatok védelme nem sérül, mivel a protokoll szerint az Eircom egyetlen adatot sem ad át a lemezkiadóknak, önmagában az IP cím pedig nem alkalmas az előfizető személyének feltárására.

Az egyezséget, és főleg annak az előfizetés felfüggesztésére vonatkozó részét számos bírálat érte. Az ügyben eljáró bíró álláspontját a következő néhány mondat megfelelően tükrözi:

“Some would argue that it is an imposition on human freedom. There is no freedom, however, to break the law. Further, while it is convenient to have internet access at home, most people in Ireland have only to walk down to their local town centre to gain access for around €1.50 an hour.”

A felek az eljárás tapasztalatait három hónapos próba után elemzik, mely időszak alatt a lemezkiadók legfeljebb heti ötven IP címet adnak át az Eircomnak.

 
Címkék: internet szerzői jog bírósági ítélet jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr622029682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Bálint 2010.05.26. 21:22:48

A harmadik lépéssel - azaz az internet-hozzáférés 14 napra történő felfüggesztésével - kapcsolatban merült fel bennem a kérdés, hogy nem lenne-e a felhasználók és bizonyos csoportok felé könnyebben kommunikálható intézkedés, ha nem felfüggesztésre kerülne sor, hanem a sávszélesség oly mértékben való korlátozása történne meg, hogy a felhasználó az internet alapszolgáltatásait (email, web, VoIP stb.) lassan ugyan, de azért használni tudja, miközben a "jogosulatlan hangfelvételek" és egyéb tartalmak letöltése, azok mérete miatt, értelmét veszítse. Van ilyen vagy hasonló megoldásra példa máshol? Az is kérdés, hogy milyen módszerrel történik a "jogosulatlan" tartalmak beazonosítása?