2 digitális menetrend az EU-nak?

Májusban az Európai Parlament (EP) és a Bizottság (COM) is ún. digitális menetrendeket hozott nyilvánosságra.  A COM  május 19-i Európai Digitális Menetrendje (EDA) részét képezi az "Európa 2020" stratégiának.

Két fő iránya az uniós gazdasági fellendülés és a társadalom „digitalizálása”. A cél, hogy a társadalom valamennyi rétege esetében bővüljön az információtechnológiák használata, valamint hogy felszámolják az országhatárokon átívelő üzleti tevékenységeket hátráltató akadályokat. Részben ezeknek az akadályoknak tulajdonítható, hogy napjainkban négyszer annyi zenét töltenek le az Amerikai Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban.

A Bizottság a szerzői jogi engedélyezés és a több tagállamot érintő engedélyezési eljárások leegyszerűsítése révén lehetővé kívánja tenni a legális online tartalmakhoz való hozzáférést.

A Bizottság menetrendje hét nagyon fontos állomáshelyet tartalmaz: egységes digitális piac létrehozása, az interoperabilitás javítása, az internetbe vetett bizalom és az online biztonság előmozdítása, sokkal gyorsabb internet-hozzáférés, a kutatási és fejlesztési beruházások növelése, a digitális ismeretek elterjesztése és az inklúzió ösztönzése, valamint információs és kommunikációs technológiák alkalmazása olyan társadalmi kihívások megoldására, mint a klímaváltozás vagy a népesség elöregedése.

A fenti hét területen az EDA mintegy 100 nyomonkövetési intézkedést helyez kilátásba, melyből 31 törvényhozási aktus.

Ezzel egy időben a képviselők szintén egy új digitális menetrend kialakítását célozták meg. Az indítványt,amelynek témafelelőse Pilar de Castillo Vera , május 5-én fogadták el 2015.eu címmel. A „2015.eu”-t grafikailag egy spirálként lehetne ábrázolni, amelynek középpontjában az egyén (a polgár és a fogyasztó) áll. Minden egyén számára biztosítani kell a megfelelő képzettséget, valamint az általános és nagysebességű hozzáférést. Meg kell szabni az  egyértelmű jogi kereteket is,  amely lehetővé teszi számukra a szükséges bizalmat és biztonságot. Ez alapvető annak érdekében, hogy a polgárok a  teljes belső piacon szabadon élvezhessék a digitális szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz való akadálymentes hozzáférést.

Néhány konkrétum az EP fő politikai célkitűzései közül: az uniós háztartások 50%-át 2015-ig össze kell kapcsolni nagysebességű hálózatokkal, valamint 2012-ig az összes általános- és középiskolai tanulót képzésben kell részesíteni az internet veszélyeiről, valamint annak biztonságos és felelősségteljes használatáról. 2015-ig minden általános és középiskolának rendelkeznie kell nagysebességű internetkapcsolattal, digitális jártasság és képzettség terén tapasztalható különbségeket a felére kell csökkenteni.

 
Címkék: internet eu com ep információs társadalom eu 2020 digitális menetrend

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr222033043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.