Bemutatták az új Európai Szerzői Jogi Kódexet

Az Európai Szerzői Jogi Kódex a 2002-ben a nijmegeni, az amszterdami és a leideni egyetem együttműködésében indult WITTEM Projekt eredménye, amelyben számos neves európai szerzői jogász professzor működött közre szerzőként vagy véleményezőként. A Projekt célja az európai szerzői jog transzparensebbé és konzisztensebbé tétele volt, amely elvek gyakran igen nehezen (vagy egyáltalán nem) érvényesülnek az európai jogalkotási folyamatban – a projektben résztvevők véleménye szerint.  

A kodifikáció során a szerzők tekintettel voltak a szerzői jogi tárgyú nemzetközi szerződések adta keretekre, de nem tekintették mértékadónak minden esetben az Európai Unió saját jogát – figyelemmel az ezzel a szabályozási szinttel kapcsolatos aggályaikra is.
 
Az Európai Szerzői Jogi Kódexre javaslatot tevő professzorok (Prof. Lionel Bently,  Prof. Thomas Dreier, Prof. Reto Hilty, Prof. P. Bernt Hugenholtz, Prof. Antoon Quaedvlieg, Prof. Alain Strowel, Prof. Dirk Visser) reménye szerint a Projekt eredménye segédeszköz lehet a későbbi jogharmonizációs lépések előkészítésénél.
 
Címkék: információs társadalom jogalkotás eu hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr322033130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.