Ma(n)gáért beszél az amerikai és japán képregénykiadók összefogása

A 36 japán kiadóból álló Japanese Digital Comic Association és néhány amerikai képregénykiadó (úgy, mint a Vertical Inc, Viz Media, Tokyopop, Yen Press) összefogott, hogy felvegye a harcot a képregények internetes kalóz verzióinak terjedése ellen. 

A kiadók egyre növekvő problémát látnak abban, hogy az úgynevezett „scanlation” (a szó a szkennelés és fordítás szavak összekapcsolásából alakult) weboldalak készítői a szerzői jogi jogosultak megkérdezése és a szükséges engedélyek beszerzése nélkül beszkennelik és lefordítják, majd ingyenesen hozzáférhetővé teszik a japán képregényeket.

Ez a rajongók indította „manga-mozgalom” még a ’70-es években indult, melynek oka abban található, hogy akkor még nagyon nehezen lehetett ilyen képregényhez hozzájutni Japánon kívül. Az akkori gyakorlat szerint amint engedélyezett formában megjelent az angol nyelvű képregény a piacon, az online kalóz verziókat eltávolították a netről.

Jelenleg azonban más a helyzet: az oldalakon található reklámokból jelentős bevétel származik. Ugyan a képregényekhez való hozzáférés ingyenes, azonban a honlapok működése erősen profitorientálttá vált.

A képregénykiadók szövetsége több fronton indít támadást a kalózok ellen: az észlelt jogsértéseket bejelentik az FBI-nál, az illetékes jogérvényesítéssel foglalkozó kirendeltségeknél, valamint az Igazságügyi Minisztérium Hamisítás Elleni Osztályánál.

A kalózkodás miatt a manga képregények eladása több mint 30 százalékkal csökkent, 2007-ben 210 milló dollár, míg 2009-ben már csak 140 millió dollár volt a bevétel. A szövetség reményei szerint az együttes fellépés és a problémára való figyelemfelhívás talán segít megoldani a jelenlegi jogsértő helyzetet. 

A hírhez kapcsolódó bejegyzés itt olvasható.

 
Címkék: internet hamisítás jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr762080482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.