„Must carry” – someone still must carry…

Ismeretes, hogy a közszolgálati televízió műsorát egyfajta „univerzális szolgáltatásként” minden továbbközvetítő (üzembentartó, kábeles társaság) köteles ingyenesen a fogyasztóhoz eljuttatni. Ez az ún. must carry, és ez biztosítja, hogy bármely üzembentartó „minimumcsomagjában” külön előfizetői díj nélkül foghatóak a királyi televíziók. Az új médiatörvény-csomag a szervezeti átalakításokkal ezen módosítani látszik – valójában azonban a lényeg változatlan. 

A fogyasztók felé a kötelezően sugárzott tévéadások után egy ideig nem járt a szerzői jogosultaknak jogdíj, mondván, hogy ha jogdíjat kell fizetni, azt egyébként a fogyasztóra (az előfizetőre) hárítanák, és máris megszűnne az ingyenesség. A szabályt 1999-ben megváltoztatták, és az állam vállalta át a jogdíjfizetési kötelezettséget. A hatályos szerzői jogi törvény 28. § (6) bekezdése értelmében a Műsorszolgáltatási Alap a jogdíjfizető, amit a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény (Rttv) is rögzít.
 
A Műsorszolgáltatási Alap azonban az ORTT-hez hasonlóan az új médiatörvény alapján megszűnik, jogutód szerve a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap lesz. Továbbá - és ez okot adhatott a jogosultaknak az aggodalomra - a jogutód Alap jogállását részletező szabályokból kikerül a fentinek megfelelő utalás arra, hogy továbbra is ő fizetné meg a szerzői jogi jogszabályok alapján járó díjazást.
 
Valójában azonban a korábbi szabály csupán helyet változtat, és a szerzői jogi törvénybe fog kerülni, módosítva a 28. § (6) bekezdést, miszerint „A magyar közszolgálati műsorszolgáltató rádió- vagy televízió-szervezet műsorában sugárzott, vezetéken vagy másként közvetített művek továbbközvetítéséért járó díjakat a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alapból kell megfizetni; erről az Alap kezelője gondoskodik.”
 
Így a nevezett műsorokat továbbra is ingyenesen lehet fogni és a jogosultak díjazása is megmarad, csak azt mostantól egy más szervezet (egy „új alap”) köteles finanszírozni. Ha más téren kifogásolható is a törvényjavaslat, a „must carry”-t változatlanul és hiánytalanul illeszti az új szabályozásba.
 
Címkék: jogdíj médiatörvény közszolgálati televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr422109722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.