A Kalózpárt csatlakozott az Artisjus felvetéséhez: Digitális Tartalom Stratégia kell!

"A Kalózpárt tiltakozik a szerverlefoglalások ellen" - érdemes elolvasni. A Kalózpárt blog szerint lényegében két oka van a tiltakozásnak:

1. Büntetőeljárás-jogi. Szerintük a lefoglalás nem jogszerű. Erről nem is érdemes többet beszélni, hiszen erre a kérdésre a független bíróság hivatott válaszolni, az ügy összes körülménye alapján.

2. Elvi: "A Magyar Kalózpárt úgy véli, hogy nemzeti és globális kulturális örökségünket fel kell szabadítani, és mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni."

Ez pedig annyit jelent, hogy első szervezetként a Kalózpárt csatlakozott az Artisjus június 17-i javaslatához, amelyben a zeneszerzők kérik "a kulturális kormányzatot, hogy a francia, angol és spanyol példákhoz hasonlóan mielőbb kezdje meg egy Digitális Tartalom Stratégia kidolgozását."

A cél közös: legyenek jó minőségű tartalmak, amikhez könnyű és megfizethető az online hozzáférés a legszélesebb közönség számára!

Minden érintettnek közösen át kell beszélnie, hogyan látja a jövőt. Ez a Kalózpárt-közlemény már egy fontos lépés ezen az úton.

Szerintük: "meg kell változtatni a törvényeket: a kulturális termékek nem-kereskedelmi célú, nonprofit másolását nem szabad tiltani, éppen ellenkezőleg, minden rendelkezésünkre álló eszközzel elő kell segíteni."

Visszakérdezek: ez azt jelenti, hogy az európai zöld pártok frakciójához hasonlóan a Kalózpárt / LMP is a fájlcsere jogszerűvé tételében és egy internetes átalánydíj bevezetésében látja a jövőt?

 

 
Címkék: szerzői jog fájlcsere kalózpárt

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr592122396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maróy Ákos 2010.07.01. 17:00:59

Peter,

Kerdesedre valaszolva: a kalozpart azt a torvenyi valtozatast szeretne elerni, hogy az elso publikalas utan 5 evvel minden tartalom megosztasa, atadasa, csereje szabad legyen - ezzel kapcsolatosan semmilyen korlatozas ne alljon fenn.

A kerdes masodik felere, miszerint egy atalanydij bevezeteset tartanank jonak: roviden: nem feltetlenul - de nem is zarjuk ki. hosszabban: ha jol ertem, ezzel a kerdessel te is a fenntarthato tartalom letrehozasi uzleti modellek kerdeset veted fel, es egyik megoldaskent hozod az atalanydijas megoldast. mi is ugy gondoljuk, hogy ez az egyik legfontosabb kerdes a temaban: olyan uzleti modelleket talalni, amik fenntartjak az uj tartalom letrejottenek szukseges gazdasagi felteteleket, am emelett nem korlatozzak sem a fogyasztast, sem magat a kreativitast.

Akos

tothpb 2010.07.02. 07:59:26

Kedves Ákos,

Nos, szerintem nagyobbnak láttatjátok a konfliktust a szavak szintjén, mint amekkora az a valóságban. Mert íme a közös pontok az Artisjus és a "Kalózpárt" véleményében:
- fenntartható tartalomlétrehozási és -terjesztési modellek kellenek;
- ez valamilyen állami beavatkozás (feltehetőleg jogalkotás) nélkül nem megy;
- a megoldás egyik iránya lehet egy internetes átalánydíj (akár olyan módon, hogy csak a ténylegesen zenét, filmet fogyasztókat terhelje).

Ez jó kiindulópont!

Péter