A Kalózpárt a svéd parlamentből szeretné üzemeltetni a Pirate Bay-t

2010 májusában nagy port vert fel, hogy a svéd Kalózpárt lett a Pirate Bay fájlcserélő „hálózat” üzemeltetője. Az új politikai formáció, amely a legutóbbi európai parlamenti választásokon elért eredménye alapján egy képviselői helyet szerzett az Európai Parlamentben, újabb bejelentést tett: amennyiben az őszi svéd parlamenti választásokon is sikerül mandátumot szerezniük, akkor a Pirate Bay-t kiszolgáló a szervereket át kívánják helyezni a svéd parlament épületébe. Ezzel ugyanis – legalábbis a párt blogján tett bejegyzés szerint – a Pirate Bay a továbbiakban immunitást élvezne.
 
A Kalózpárt szerint a svéd alkotmány alapján a parlamenti képviselőket nem lehet felelősségre vonni politikai nézeteik, valamint politikai tevékenységük miatt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy teljes mentességet élvez minden parlament képviselő olyan tevékenységével összefüggésben, amelyet munkakörnyezetében végez. Bár a Kalózpárt eddig is azon a véleményen volt, hogy a Pirate Bay működése teljesen jogszerű, szerintük a kiszolgálók parlamentbe költöztetése hatékony és gyors ellenlépést jelentene a jogvédők által a fájlcserélő hálózat ellen intézett jogi támadásokkal szemben.
 
A blogbejegyzés természetesen ezúttal is kiemeli a Kalózpárt elkötelezettségét a szólásszabadság és az alapvető emberi jogok védelme mellett. A párt szerint a Pirate Bay kiszolgálóinak svéd parlamentbe költöztetésének szándéka ezért nemcsak praktikus következményekkel, de szimbolikus jelentőséggel is bír.

 
Címkék: p2p internet fájlcsere ep információs társadalom kalózpárt peer to peer

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr32132727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.