Szomszédos jogok a sajtótermék kiadók számára?

A német folyóiratkiadókat (VDZ, Verband Deutscher Zeitschriftenverleger) valamint újságkiadókat (BDZV, Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger) képviselő szervezetek a Szövetségi Igazságügyi Minisztériumban tartott meghallgatás keretében kezdeményezték a  szomszédos jogok kiterjesztését sajtótermékeket kiadók részére.  A kiadókat képviselő szervezetek álláspontja szerint a jogalkotónak biztosítania kell a lehetőséget a gazdasági és a szervezeti teljesítmények védelmére a sajtószabadság érdekében, amely nélkülözhetetlen a demokráciában és a tudásalapú társadalomban.


Ennek fényében a többi szomszédos jogok jogosultjához hasonlóan a kiadók részére kizárólagos jogot kellene biztosítani a többszörözésre, a terjesztésre, és a nyilvánossághoz való közvetítésre. Az említett jogok azonban nem érinthetik a szerzői jogokat, beleértve a korlátozásokról szóló rendelkezéseket.  Nem teljesen világos ugyanakkor, hogy milyen módon fogható meg pontosan a teljesítmény egy sajtótermékben, így merül fel az a kérdés, hogy egy szövegrészlet átvételénél lehetséges, hogy nemcsak a szerzői jogok sérülhetnek, hanem a teljesítményre vonatkozó jogok is.

A Berlinben 2010. június 28-án tartott meghallgatás összefoglalója megtalálható itt.

 
Címkék: szerzői jog kiadók szomszédos jogok sajtótermékek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr302155497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.