Bedőlhet az App Store üzleti modellje?

Az amerikai szerzői jogi hivatal (Copyright Office) lefolytatta a hatásos műszaki intézkedés megkerülésével összefüggő vizsgálatát, amelynek eredményeként új kivételeke határozott meg. A vizsgálatot a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) 1201 szakasza értelmében háromévente végzi el a Register of Copyrights, annak érdekében, hogy a hatásos műszaki intézkedés megkerülésének tilalmára hivatkozva ne lehetetlenüljön el a művek szabad felhasználása (fair use).

A hatásos műszaki intézkedés megkerülésének tilalmát a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 1996-os ún. internetszerződései (WCT és WPPT) fogalmazták meg, részben ennek átültetését szolgálta a DMCA. A rendelkezés szerint tilos megkerülni azon hatásos műszaki intézkedéseket, amelyeket a jogosult annak érdekében helyezett el művén, hogy megakadályozza a mű jogosulatlan felhasználását. A szabályozás ugyanakkor kísérletet tesz arra, hogy továbbra is fenntartsa a szabad felhasználás korábbi rendszerét.

Az első új kivétel azon DVD-n megjelent filmekre vonatkozik, amelyeket CSS véd a jogosulatlan felhasználás ellen. Az új szabály értelmében a CSS megkerülhető, amennyiben a filmből (nem ideértve a számítógépes játékokat és más audiovizuális tartalmakat) vett rövid részletek felhasználásával a film új műnek minősülő kritikája jön létre. Erre az esetre oktatási intézmények, dokumentumfilmesek és nem-kereskedelmi jellegű filmeket készítők hivatkozhatnak (ez utóbbi elem magába foglalhatja például a videómegosztókon tömegesen található személyes jellegű filmkritikákat).

A második kivétel azokra a műszaki intézkedésekre vonatkozik, amelyek megakadályozzák, hogy az okostelefonokra a gyártó által nem jóváhagyott programokat telepítsenek az előfizetők (használók). Az indítványozó EFF szerint a műszaki intézkedés megkerülése (jailbreak) nem feltétlenül eredményezi a telefon operációs rendszerének módosítását, mivel annak célja számos esetben csupán egy harmadik féltől származó program telepítése, vagyis az interoperabilitás megteremtése. Az eljárás során az Apple arra hivatkozott, hogy a jailbreak szükségszerűen módosítja a telefon operációs rendszerét is, amelyet az Apple, mint a szoftver jogosultja nem kíván engedélyezni. Arra is hivatkozott az Apple, hogy üzleti modellje jelentősen támaszkodik az iPhone-hoz készített szoftverek központosított értékesítésére, a tervezett módosítás azonban ezt a modellt kockázatosabbá teszi, így a fejlesztések lelassulhatnak. A Copyright Office végül úgy döntött, hogy nem tilos megkerülni az okostelefon védelmi rendszerét akkor, ha annak kizárólagos célja egy olyan program telepítése (az interoperabilitás megteremtése), amelyet a gyártó nem hagyott jóvá.

A harmadik kivétel is az okostelefonokra vonatkozik, annak is azon védelmi módszerére, amellyel a gyártó megakadályozza, hogy a telefon tulajdonosa szabadon választhasson a használni kívánt hálózatok közül. A Copyright Office azt állapította meg, hogy bár más hálózatra való áttérés nyilvánvalóan módosítja a szoftver egyes beállításait, ezek a módosítások nem eredményezik a program engedélyköteles átdolgozását.

A negyedik kivétel a számítógépes játékokra vonatkozik, ha a megkerülés célja kifejezetten a játék tesztelése, biztonsági javítása és ha a szerzett információkat olyan jóhiszemű módon hasznosítják, ami nem sérti egyébként a szerzői jogot. A kivételeket kérelmező Alex Halderman két problémás terméket nevezett meg: a Macrovision SafeDisc és a Sony SecuRom rendszerét, állítása szerint mindkét termék jelentős biztonsági kockázatot jelent, ezért meg kell teremteni azok vizsgálatának lehetőségét. A Copyright Office egyetértett a javaslatokkal.

Az ötödik kivétel azokra az elavult hardveres védelmi megoldásokra vonatkozik (dongles), amelyek hibás működésük esetén megakadályozzák a műhöz való hozzáférést. Ezeket a számítógéphez kapcsolt kis hardvereket jellemzően nagyobb értékű szoftverek védelmére alkalmazták, de – a kérelmező Spectrum Software szerint – számos esetben problémát jelent azok alkalmazása, például, ha megfelelő támogatás hiányában nem képesek együttműködni a számítógép operációs rendszerével vagy valamelyik hardverével. E körben korábban már volt kivétel, ezt most kis mértékben bővítette a hatóság.

Az utolsó kivétel az ebook formátumban terjesztett irodalmi művekre vonatkozik, ha az összes elérhető kiadás olyan korlátozást tartalmaz, amely megakadályozza a mű szoftveres felolvasását.

 
Címkék: szoftver dvd css usa program szerzői jog dmca ebook jailbreak dongle

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr232179392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.