WIPO Lex

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) számos új online szolgáltatást indított útjára szeptember 20-án. Ezek közül kétség kívül kiemelkedik a „WIPO Lex”, amely a nemzetközi és a nemzeti jogforrásokhoz nyújt közvetlen elérést az érdeklődők számára. Az adatbázis a multilaterális nemzetközi szerződéseken kívül jelenleg 60 ország nemzeti jogát tartalmazza a szellemi alkotások bővebb területéről.

Bár Magyarország esetén az adatlap tetején elhelyezett figyelmeztetés arra hívja fel a figyelmet, hogy a hozzáférhetővé tett joganyag még nem teljes (ami igaz is, a szerzői jogi törvény például csak a 2001-es állapotában érhető el), az adatbázis így is 26 jogszabályt tartalmaz. A lista az alkotmánnyal kezdődik (aminek címéből kihagyták az évszámot: „Constitution No. XX, as of 2010”), ezt követik a legfontosabb szellemi alkotással összefüggő szaktörvények és rendeletek, amelyekről egy viszonylag friss egységes szerkezetű változatot is közöl a honlap. A következő szekcióban a Ptk. és Btk. időpont nélküli szövege következik, majd a végrehajtási szabályok.

Az adatbázis külön érdeme, hogy egy helyen összefoglalja, hogy adott tagállam mely nemzetközi szerződéseknek tagja, illetve közli a hatályba lépés dátumát is.

A WIPO Lex adatbázis az év első felében elindított WIPO Gold oldal szerves részét képezi.

 
Címkék: szerzői jog adatbázis jogalkotás wipo

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr802311842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.