Az Európai Parlament állásfoglalása a jogérvényesítésről

Az Európai Parlament 2010. szeptember 22-én állásfoglalást fogadott el a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok belső piaci érvényesítésének megerősítéséről (2009/2178 (INI)).

A Marielle Gallo jelentése alapján elfogadott állásfoglalás lényeges áttörést nem hozott, tovább erősítette azonban azt a nézetet, mely szerint hatékony jogérvényesítés csak európai szinten képzelhető el.

Az állásfoglalás első, általános jellegű része igyekszik azt a szűk mezsgyét belakni, amelynek egyik szélét a szellemi alkotások joga, másik szélét pedig az alapvető jogok érvényesülése határozza meg. Valószínűleg ennek tudható be, hogy – erősen kilógva az állásfoglalás szerkezetéből – a parlamenti képviselők külön pontban emlékeztek meg a magáncélú másolásról szóló szabad felhasználási esetről.

Az állásfoglalás szerint a Bizottságnak még ebben az évben el kell(ene) készítenie egy átfogó stratégiát a szellemi alkotások jogáról, ideértve a jogérvényesítést is.  A Parlament felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy – szemben a Bizottság álláspontjával – a polgári jogi érvényesítésre vonatkozó harmonizált szabályok nem tekinthetőek eléggé hatékonynak, illetve arra a tényre, hogy a büntetőjogi jogérvényesítés harmonizálásra vonatkozó tárgyalások még nem zárultak le sikerrel.

Az állásfoglalás második része a Hamisítás és Kalózkodás Megfigyelőközpontja (Observatory on Counterfeiting and Piracy) szerepéről szól, mivel a Parlament álláspontja szerint ez az intézmény képes lehet a jogalkotáshoz elengedhetetlenül szükséges megbízható, részletes és semleges adatokat összegyűjteni.

Az állásfoglalás külön fejezetben foglalkozik az internetes jogsértések problémájával, amely kapcsán két tényezőt emelnek ki: a legális tartalom hiányát és a technikai lehetőségek bővülését. Külön figyelmet érdemel az állásfoglalás azon rendelkezése, amely szerint a Bizottságnak közre kell járnia abban, hogy olcsóbb fizetési megoldások jelenjenek meg a piacot, ezzel is elősegítve a jogszerű szolgáltatásokhoz való hozzájutást. A Parlament sürgeti a piac összes szereplője – ide értve a hozzáférés szolgáltatókat is – közötti párbeszéd intézményesítését. A másik oldalról a Parlament fellép a hatékonyabb engedélyezési módozatok kimunkálása, illetve a határon átnyúló szolgáltatások területén kialakult jogbizonytalanság olyan feloldása mellett, amely megfelelő védelmet biztosít az európai repertoár számára.

 
· 1 trackback Címkék: internet eu szerzői jog ep jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr52347165

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.