Sikeres megállapodás született az ACTA-ról

A napokban tartották meg utolsó,  a 11. sikeresnek tartott ülésüket a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezményről (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) tárgyaló államok Tokióban. A résztvevők között Ausztrália, Kanada, az Európai Unió és a tagállamok, Japán, Korea Mexikó, Marokkó, Új-Zéland, Szingapúr, Svájc és az Egyesült Államok képviselőit említhetjük.

Az ülésről kiadott EU közlemény szerint az egyezmény célja, hogy hatékonyabbá tegye a fellépést a szellemi tulajdonjogok megsértésével, különösen a kalózkodással és a hamisítással szemben, mivel ezek komoly veszélyt jelentenek a világgazdaság fenntartható fejlődésére és a termékek legális kereskedelmére is. Ennek érdekében az egyezmény megszilárdítaná az együttműködési mechanizmusokat a tárgyaló országok között, valamint hatékonyabb polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi jogérvényesítési eszközöket vezetne be.

Japánban informális egyeztetések is zajlottak a tárgyaló államokon kívül, kormánytól független szervezetek képviselőinek és az üzleti vezetőknek a bevonásával, ahol szintén jó alkalom nyílt arra, hogy az érdekelt felek megvitassák a problémás területeket.

A résztvevő országok majdnem minden alapkérdésben megállapodtak és így létrejöhetett az egyezmény-tervezet nagyrészt véglegesített szövege is. Az államok abban is megegyeztek, hogy a még fennmaradt és vitatott kérdések megválaszolásánál továbbra is gyorsaságra és eredményességre törekszenek.

És még egy hír: az ACTA szövegét a résztvevők hamarosan nyilvánosságra hozzák.

 

Forrás: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=623

 

 
Címkék: szerzői jog hamisítás acta eu hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr372351055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.