Apáthy-díj 2010

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület 2010-ben kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az Apáthy István-díjra, ezúttal a 2009/2010. tanévben felsőfokú képzésben részt vevő egyetemi hallgatók részére. A pályázatra hat munka érkezett, melyeket öttagú bíráló bizottság értékelt. A bíráló bizottság megosztott I. helyet osztott ki két pályázó részére, II. és III. hely ugyanakkor nem került kiadásra.

A pályázat megosztott I. helyét nyerte el Scholz Ildikó "Eredetiség és átdolgozás a zeneművek körében". Ritkán választott téma, amely magával az alapokkal, a szerzői jog örök dilemmájával foglalkozik: van-e tényleges normatív tartalma az "egyéni, eredeti jelleg" követelményének, vagy ez éppoly szubjektív kategória, mint maga az "eredetiség". Lehetséges-e még eredeti művet alkotni oly sok előzmény után? Kicsit filozofikus hangú, de nagy alapossággal, jó példákkal és részletezéssel megírt, sok önálló gondolatot tartalmazó dolgozat. Néhol naiv, néhol tépelődő hangján átüt, hogy a dolgozat írója őszinte érdeklődésből választotta témáját. Külön öröm és egy reménybeli leendő szerzői jogász esetében kifejezett előny, hogy a jog mellett egy másik, a szerzői jog műveléséhez egyáltalán nem lényegtelen tudományterületen (zenetudomány) is láthatóan otthonosan mozog a dolgozat írója.

Úgyszintén megosztott első helyet nyert Kósa Lehel "Az előadóművészi tevékenység jogi védelme" című munkája. Korrekt felépítésű és formailag is megfelelő szakdolgozat, a választott témát igényesen, alaposan, szakszerű fogalomhasználattal járja körül, bőséges és jól feldolgozott szakirodalmat használ. A dolgozat alapján annak írója olyan személynek tűnik, akire a későbbiekben nyugodtan rá lehet bízni önálló munka elvégzését, mert kellően alapos ahhoz, hogy minden releváns részletnek utánajárjon, azok fontosságát megítélje és végül ezek alapján a rábízott feladatot megfelelően megoldja.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a magyar elnökség apropóján rendezett szakmai rendezvényen, a Magyar Szabadalmi Hivatalban került sor 2010. december 14-én, amelyen részt vett Richard Owens, a WIPO szerzői jogi igazgatója is.

 
Címkék: pályázat szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr592521380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.