Hamisítás elleni fellépés és a közérdekű kulturális közművek

A nyomtatásban 2010. december 29-én megjelent Magyar Nemzet napilap a hamisítás elleni küzdelemről „Hamis ezermilliárd” címmel közölt cikket. A cikk online – rövidített – változata elérhető innen.

A cikk írója Jakubász Tamás dr. Bendzsel Miklóst, a Magyar Szabadalmi Hivatal (új nevén: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) elnökét kérdezte meg, aki beszámolt arról, hogy a hamis(ított) termékek több százmilliárd adóbevétel kiesést okoznak, e termékeknek a közös piacra jutásában Magyarország tranzitország, a hamisított termékek piaci jelenléte számos egymást erősítő hátrányt okoz a termék rendes kereskedelmében. Emellett, szerinte vonzóvá kell tenni a „filmek zeneszámok, könyvek jogkövető, ugyanakkor gazdaságos” letöltését. Előremutató elképzelésként említette meg a „közérdekű kulturális közművek”-et, melyek, praktikusan honlapok, kiadók, vagy közös jogkezelők működtetésében – külföldi gyakorlati példákra tekintettel – nyújtanának piacteret a jogszerű letöltéseknek. Ez jótékony hatással lenne a magyar (uniós összehasonlításban is kirívó) piaci magatartásra, ui. egy nemrégiben közölt felmérésben a válaszadó magyarok 34%-a az utóbbi évben legalább egyszer vásárolt hamis terméket. Dr. Bendzsel Miklós külön említést tett a gyógyszerhamisítás miatti szabálysértési, büntető tényállások és ezen eljárásokban alkalmazható intézkedések szükséges és időszerű átgondolásáról is.
 
Címkék: jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr552557528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.