A közkincs napja

 

Január 1-je nem csak az új esztendő első napja, hanem a lejáró védelmi idejű művek közkincsbe kerülésének napja is világszerte. Emiatt az USA-ban január 1-je ún. public domain day is, amikor azokról a szerzőkről emlékeznek meg, akiknek a művei ettől kezdve nem állnak szerzői jogi védelem alatt.

Az USA-ban ugyanakkor - a védelmi idő folyamatos növelése miatt - egyetlen jelentősebb szerző alkotásai sem kerültek közkincsbe ebben az esztendőben.

Az Európai Unióban viszont ettől az évtől kezdve már szabadon, szerzői engedély nélkül lehet felhasználni többek között Mihail Bulgakov, F. Scott Fitzgerald, Paul Klee, Trockij és Walter Benjamin műveit.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr622569358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothpb 2011.01.08. 18:37:05

Annyit tegyünk hozzá, hogy a műfordítók teljesítménye ettől még védett lehet (ha a fordító még él, vagy 1940 után halt meg).

A most lejárt védelmi idejű szerzők 1940-ben hunytak el:
hu.wikipedia.org/wiki/1940#Hal.C3.A1loz.C3.A1sok

Grad-Gyenge Anikó 2011.01.12. 11:52:49

ez így van, igazad van, Péter. viszont ez azt is jelenti, hogy az új műfordításokhoz már nem kell engedély.