Mozgalmas hónapok voltak

A fájlcserélés témakörét nyomon követők már megszokhatták, hogy minden hónap tömérdek új érdekességgel szolgál. Már 2010 is kimondottan mozgalmas évnek bizonyult, azonban az idei év első két hónapja talán minden eddigi időszakot lepipál.

A lelkes érdeklődők észlelhették, hogy az online kalózkodással szembeni küzdelem egyre inkább áttolódik a DDL szolgáltatókkal szembeni pereskedés világába (lásd a RapidShare, a MegaUpload vagy a Hotfile kapcsán), másrészt sajátos bíróságon kívüli jogérvényesítési megoldásokat generál (lásd például a domain címek lefoglalásával kapcsolatos "Operation in our sites" akciót.) Persze "klasszikus fájlcserélős" perekből is rengetegről lehetett hallani: az IsoHunt újabb per elé néz (ezúttal Kanadában, és ezúttal a zeneipar óriásaival szemben), a skandináv országok pedig kimondottan aktívak voltak a magánszemélyekkel szembeni eljárásokban (finn, illetve dán és svéd példákat érdemes itt említeni). Ausztráliában pedig másodfokon is pert nyert az iiNet ISP, mivel a bírák kizárták az ausztrál közvetett felelősségi tétel ("concept of authorization") megállapíthatóságát, lévén a pusztán neutrális, technikai segítségnyújtást (az Internetes kapcsolat megteremtését) nem találták elegendő közreműködésnek a közvetett jogsértések elkövetéséhez.

A jogalkotás dimenziójából figyelemre méltó hír, hogy február elején módosították a francia HADOPI törvényt (a HADOPI törvénnyel kapcsolatban januárban a jelen blogon is olvashattunk egy kiváló bejegyzést). Egy másik, igencsak friss hír szerint az Egyesült Államok határozott nyomást gyakorol az Európai Parlamentre, hogy az még 2011 vége előtt írja alá a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA).

Az igazán lelkes érdeklődők ráadásul egy hónap alatt négy olyan tanulmányon is átrághatták magukat, melyek a fájlcseréléssel (és egészében az online kalózkodással) foglalkoztak: ilyen volt a MarkMonitor elemzése, az IFPI Digital Music Reportja (lásd itt és itt), illetve az AFACT megbízásából készült tanulmány, valamint a PriceWaterhouseCoopers kutatási anyaga (utóbbi kettő egyben itt).

Az elmúlt hetekben azonban nem csak az "árnyoldalakról" hallhattunk. Rendszerint azt szokás a szerzői jogosultak (elsősorban a zenei- és filmipar) fejéhez vágni, hogy nem képesek alternatívát nyújtani a "kalózoknak". Nos, a Radiohead korábban megpróbálta már, s most ismét kísérletet tesz arra, hogy online értékesítse albumait. Kíváncsian várjuk, képes lesz-e ez a (fizetésen alapuló) üzleti koncepció versenyre kelni az ingyenességgel. Egy másik érdeklődésre számot tartó kezdeményezés a néhány fiatal filmrajongó által kezdeményezett Digitális Médiafogyasztási Kiáltvány (melyhez azóta majdnem tízezer ember csatlakozott).

A fentiek egy rendkívül vázlatos összefoglalóját adják az elmúlt néhány hét fejleményeinek. Az elkövetkező hónapokban azonban várhatóan legalább ennyi érdekességről hallhatunk majd.

 
Címkék: domain felmérés szerzői jog fájlcsere rapidshare jogalkotás hadopi acta jogérvényesítés ifpi

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr332699311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.