Jó-e, ha kartelleznek az elektronikus könyvkiadók?

Az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága vizsgálatot indított az e-book piac egyes szereplői ellen amiatt, mert a legnagyobb kiadók ügynöki modellben akarják értékesíteni az e-bookjaikat. Ebben a modellben nem a közvetítő (a tényleges eladó) határozza meg a fogyasztói árat, hanem a kiadó.

A Bizottság szerint ez a modell sértheti az EU anti-tröszt szabályait, amelyek tiltják a kartelleket és más korlátozó üzleti gyakorlatokat.

A kiadók szerint ez csak visszatérés korábbi internetes kereskedelmi modelljükhöz, amelytől már eltértek és az eltérés korábban nem eredményezett sem nagyobb kínálatot, sem jobb hozzáférést. A kiadók szerint a modell célja az Amazon monopolhelyzete létrejöttének megakadályozása. Jelen pillanatban azonban a fogyasztók is a kiadók ellen vannak, mivel sokallják az árakat és kevesellik az e-bookként hozzáférhető könyvek mennyiségét. Ezt a hozzáállásukat pedig elég egyértelműen ki is fejezik a lostbooksales.com oldalon, ahova azon könyvek címét lehet feltölteni, amelyekre lenne vásárlói igény e-book formátumban, de a kiadók nem adják ki ezeket. Az említett weboldal egyértelmű jelzése annak, hogy a legális piaci hiány szinte automatikusan növeli a feketepiac terjedelmét.

A helyzetről részletes összefoglaló a Guardian-ban olvasható itt:

http://www.guardian.co.uk/books/booksblog/2011/mar/16/hard-times-publishers-eu-raids-ebooks.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr432778036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.