Festmények hírportálok online archívumaiban

A német Bundesgerichtshof nemrég eldöntött ügyében (I ZR 127/09) döntött a művészeti kiállításokról szóló aktuális hírbeszámolók online archiválásának jogszerűségéről. Az ügyben a VG Bild-Kunst (a „német HUNGART”) volt a felperes egy online hírújság ellen indított perben, amely az online hírarchívumában is hozzáférést biztosított képzőművészeti alkotásokhoz.

A német szerzői jogi törvény 50. §-a szerint megengedett a művek nyilvánossághoz közvetítése aktuális eseményekről szóló beszámolók keretében. A Bundesgerichtshof szerint azonban ezek csak addig tehetők hozzáférhetővé, amíg a hír alapjául szolgáló esemény aktuálisnak tekinthető.

Az ügyben eljáró regionális bíróság még úgy gondolta, hogy a cikkek tartós online archiválása belefér a német törvény hivatkozott rendelkezésébe, ha az aktualitása fennáll még az archiválás időpontjában is. Ebből kiindulva arra jutott, hogy amiatt nem lehet jogsértő az archiválás, mert időközben a cikkek esetleg aktualitásukat vesztették. A hírújságnak a bíróság véleménye szerint nincs olyan kötelezettsége, hogy folyamatosan ellenőrizze az online archívumát.

A Bundesgerichtshof azonban egyáltalán nem értett egyet a regionális bíróság érvelésével, felidézve korábbi „Zeitungsbericht asl Tagesereignis” döntését is, amelyben már kimondta, hogy addig tekinthető szabad felhasználás alapján megengedettnek az alkotások hozzáférhetővé tétele, amíg az esemény aktuálisnak mondható.  Ráadásul úgy találta, hogy nem túl nagy elvárás a hírújság felé, hogy folyamatosan ellenőrizze az archívumát. A bíróság felhívta a figyelmet arra is, hogy a felperes közös jogkezelő szervezet csak a kiállítás előtti négy hétre, annak tartamára és azt követő négy héten keresztül engedélyezi aktuális eseményekről szóló cikkekben a képek felhasználását.

Itt érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon ez az ügy Magyarországon miként oldódott volna meg. Mindenekelőtt abból kell kiindulni, hogy itthon hasonló esetben a HUNGART indíthatta volna a pert, mivel a képzőművészeti alkotások online hozzáférhetővé tételét ez a jogkezelő szervezet engedélyezi.  Természetesen a német törvényben meglévő szabad felhasználási szabály az Szjt.-ben is szerepel a 36. § (2) bekezdésében, tehát az aktuális eseményről szóló cikkben minden további nélkül megjelenhetnek a képzőművészeti alkotások. Viszont a cikkek online archiválásának megengedettségére vonatkozóan a német helyzethez hasonlóan szintén csak jogértelmezéssel lehet következtetni. A Bundesgerichtshof érvelése megalapozottnak tűnik magyar viszonylatban is – az Szjt. hivatkozott rendelkezése alapján el lehet jutni oda, hogy a hozzáférhetővé tétel csak addig megengedett, amíg a hír aktuálisnak tekinthető. Ráadásul ha azt tekintjük, hogy a papíralapú újságok sem készíthetnek szabadon hozzáférhető archívumokat a korábbi kiadványaikból, hanem azt csak közgyűjtemények tehetik meg, akkor ez is azt támasztja alá, hogy az online hírportálok sem tehetik át egyszerűen az archív fülbe a korábban aktuális híreiket, amelyek szerzői műveket használnak fel. Kívülről nehéz eldönteni, hogy Magyarországon mi a gyakorlat: csak reménykedhetünk abban, hogy ez a kincsesbánya amiatt hozzáférhető sok portálon, mert az archív cikkeikhez hozzáférést engedő hírportálok jogosítják az archívumaikat a HUNGART-nál. 

 
Címkék: internet szerzői jog közös jogkezelés bírósági ítélet

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr972804824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2011.04.06. 23:28:20

Osszák meg az archív cikkhez kapcsolódó reklámbevételeket a szerzővel! Elég lassan jön össze belőle egy új festőkés vagy ecset ára, de legalább igazságos, és nem korlátozza feleslegesen a befektetett munka (cikkírás, archiválás) hasznosulását ez a megoldás.
Az aktualitás a kommunikációelméletben nem a frissességet jelenti, hanem a jelentkező információéhségről ismerhető fel. Általában együtt jár, de ez nem jelent okságot. A híréhség nagyon szépen kimutatható a kereslettel. Egy hír és a hozzá kapcsolódó képi anyagok kereslete, mindig az aktualitáshoz kapcsolódik. Pont akkor nem kéne fizetni utána, amikor kereslet mutatkozik. :)