Belga válaszok a fájlcserére

A Kluwer Copyright blog (kluwercopyrightblog.com) adta közre azt a hírt, hogy Belgiumban egymással párhuzamosan két megoldási javaslatot is tárgyal a parlament a fájlcserével kapcsolatban.

Az első, 2010. decemberében benyújtott törvényjavaslat címe "a szerzői jognak a technológiai fejlődéshez igazításáról és az internet-használók magánszférája védelmének megőrzéséről". Az izgalmas című törvény egy "globális" - inkább "átalány" - engedélyezési rendszert vezetne be a peer-to-peer rendszerekben cserélt fájlok tekintetében. A díjakat az érintettek állítapítanák meg és egy királyi rendelet tenné kötelezővé a fizetésüket. A díjakat közös jogkezelő szervezetek szednék és osztanák fel. A cikk szerint a díjat az internet-szolgáltatók fizetnék.

Ezzel szinte egy időben, 2011. februárjában képviselői indítvány útján egy HADOPI-szerű rendszer bevezetésére is tettek javaslatot "az interneten való kulturális alkotás védelme érdekében" címmel. Ennek a benyújtói egyúttal kifejtették véleményüket a másik javaslatról is, miszerint az azért nem jó, mert egy ilyen díj mellett a szerzők nem tudják érvényesíteni a kizárólagos jogaikat (bár szerintem egy opt-out rendszer esetén ezek akár egymás mellett is működhetnének), ráadásul ez kifejezetten ártalmas az audiovizuális szektorban, ahol sajátos időablakos licenszelési rendszerek vannak (ugyanakkor kétségtelenül ez az egyik legérintettebb szektor). Ezen kívül a díj bevezetése megemelné az internetszolgáltatások árát is és rossz üzenete lenne általában. A belga „három csapás” javaslat annyiban tér el a francia modelltől, hogy a második lépcsőben a jogsértő egy megállapodásról szóló levelet és benne egy számlát kapna, amelynek elfogadása és a számla befizetése megállítaná az eljárást. Ha ezt követően két éven belül újra jogsértésen kapják az illetőt, magasabb pénzbüntetésre számíthatna, az internet-kapcsolatát korlátoznák és végső esetben le is kapcsolhatnák. A belga modell – tanulva a francia hibákból - a szankciók kiszabását minden esetben bírósági döntéshez kötné.

 
Címkék: internet online szerzői jog kalózkodás fájlcsere audiovizuális információs társadalom három csapás közös jogkezelés jogérvényesítés peer to peer

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr82816231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.