Holland reformötlet a fájlcsere ellen

"Történelmileg" jelentős helyszín Hollandia a fájlcsere világában. Innen indult útjára a KaZaa fájlcserélő szolgáltatás, és a The Pirate Bay is ideiglenesen holland területre költöztette szervereit. Épp ezért a holland jogvédők (élükön a BREIN-nel) hosszú ideje vívnak ádáz harcot a jogellenes P2P alapú felhasználásokkal szemben. Úgy fest, hogy újabb fordulóponthoz érkezett a fájlcsere elleni küzdelem: hivatalosan is jogellenesnek nyilvánítanák a jogvédett mozifilmek és hangfelvételek letöltését.

A TorrentFreak a minap számolt be arról, hogy a holland Rendészeti és Igazságügyi Minisztérium oly módon kívánja módosítani a szerzői jogi törvényt, hogy a jogvédett filmes és zenei tartalmak puszta letöltését is szerzői jogsértésnek nyilvánítaná. (A hivatalos holland sajtóhíradás angol nyelvű összefoglalója elérhető itt.) A Minisztérium, majd mindezek után a BREIN jogvédő szervezet is hozzátette, hogy nem kívánnak az "egyszerű" letöltők után kutatni. Az új törvény elsődleges célja, hogy a jogellenes tartalmakat kínáló oldalakat - bírósági döntést követően - blokkolják. A javaslat további kiemelkedő része, hogy a felhasználók személyes adatai csak akkor lesznek kiadhatók a jogosultaknak, ha az érintett személy masszív letöltő. Végül, de nem utolsó sorban a tervezet eltörölné az "üreshordozó jogdíjat".

A holland javaslat több okból is gondolkodóba ejtő. Az üreshordozó jogdíj megszüntetésének tervét az igazságügyi miniszter azzal indokolja, hogy a magáncélú többszörözés után járó jogdíjak immáron nem kívánatosak, mivel az erre a célra szolgáló technológiai eszközök immáron nem csupán "otthoni célokra" szolgálnak. Mindez azt hiszem komoly vitatémát jelenthet.

Ugyanígy elgondolkodtató, hogy mitől/mikortól lesz valaki masszív letöltő? Hogyan mérik mindezt? A dinamikus IP-címeknek "köszönhető" azonosítási nehézségek ettől még nem szűnnek meg. A TorrentFreak jelzi, hogy a Minisztérium nem tervez három-csapás rendszert bevezetni, a különféle adatok gyűjtésére, elemzésére viszont szükség lesz a letöltések nyomon követéséhez. Ha ez igaz, milyen hatóság fog eljárni? Abban mindenképpen osztom a TorrentFreak szerzőjének nézetét, hogy a személyes adatok kiadásának feltételhez kötése alkalmas a tömeges bíróságon kívüli kiegyezések ("pay-up-or-else letters") megakadályozására, ami helyes gondolat (vö. Angliával).

Ugyancsak gondolkodóba ejtő, hogy a reformelképzelés mennyire alkalmas arra, hogy a letöltés jogellenessé nyilvánítása révén a tartalmakat elérésében segédkező weboldalak felelősségét megállapítsák. Legjobb tudomásom szerint Hollandiában nincs olyan másodlagos felelősségi klauzula, mint amelynek segítségével a Napster, a Grokster, az isoHunt stb. elbukott az Egyesült Államokban. (Egészen pontosan ezért utasította el a Holland Legfelsőbb Bíróság a BREIN keresetét is a KaZaa-val szemben még 2005-ben.) Ráadásul ha már a The Pirate Bay a "Most Wanted", érdemes látni, hogy a mágneslinkek révén a TPB "közreműködése" a fájlcserében - technikai értelemben - nagyon csekély.

Zárásként távolodjunk el a fájlcserélés témájától. A holland javaslat - amennyire én tudom, elsőként a világon - arra is kísérletet tesz, hogy az ún. felhasználói tartalmakat ("user generated content") szabad felhasználás tárgyának nyilvánítsa. Ennek folytán például a közösségi oldalakra kitett fényképek, a YouTube-ra feltöltött videók mind-mind szabadon felhasználhatóvá válnának. Érdekes elképzelés, Kutiman biztosan örülne neki.

 
Címkék: internet cd dvd hollandia szerzői jog fájlcsere jogdíj jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr542822771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.