A szűrés és blokkolás nem megoldás

2011. április 14-én közzétették az Európai Unió Bírósága előtt a Sabam v. Tiscali (Scarlet) ügyben zajló előzetes döntéshozatali eljáráshoz kapcsolódó főtanácsnoki véleményt. Cruz Villalón szerint az alkotmányos elvekbe ütközhet, ha a bíróság elrendeli, hogy egy internetszolgáltató (ISP) a saját költségén a jövőre nézve meghatározatlan számú esetben blokkolja a küldött, illetve fogadott tartalmakat.

A Sabam v. Tiscali ügy még 2004-ben kezdődött Belgiumban, és kiváló példaként híresült el azzal összefüggésben, hogy az ISP-k mennyiben kényszeríthetők (vagy sem) a szerzői jogosultak jogérvényesítésében közreműködni. Az első fokon eljáró belga fórum elképzelhetőnek tartotta, hogy a Tiscali (korábbi nevén Scarlet) üzembe helyezzen olyan technológiai eszközöket a hálózatán, melynek segítségével elemezhető, és jogsértés veszélye esetén szűrhető az adatforgalom. Az ügy végül előzetes döntéshozatali eljárás végett az uniós bírói fórum elő került.

Villalón főtanácsnok véleményében (az ezzel kapcsolatos híradást lásd itt) kifejtette, hogy az internetforgalom ellenőrzése és szűrése közvetlenül érinti a személyes adatok védelméhez, a kommunikáció titkosságához, illetve az információhoz jutás alapvető jogait, melyeket ugyan lehetséges korlátozni, viszont csakis hozzáférhető, világos és kiszámítható állami (törvényi) szabályozással. Meghatározatlan számban, a jövőre néző, és az adott ISP-vel szerződéses kapcsolatban nem is álló személyekre is kiterjedő szűrések és blokkolások bíróságok általi elrendelése azonban tartozik ebbe a körbe.

A főtanácsnoki vélemény újabb fontos sarokkövét jelentheti a fájlcseréléssel szembeni küzdelemnek, ezúttal a "felhasználók" számára kedvezőbb kimenetellel. Ennek fényében ugyanis - mögöttes törvényi szabályozás híján - nem kötelezhetik a belga bíróságok az ISP-ket arra, hogy saját költségükre, azonban mások javára végezzenek szűrési, ellenőrzési feladatokat (melyek hatékonysága is megkérdőjelezhető az alapper 2004-es kezdete óta végbement technológiai fejlemények tükrében).

 
Címkék: internet eu szerzői jog fájlcsere bírósági ítélet jogérvényesítés európai bíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr902836694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grad-Gyenge Anikó 2011.04.18. 16:06:11

Szükséges ehhez a kiváló és fontos blogposzthoz hozzátenni, hogy a főtanácsnoki vélemény alapján az ISP-ket semmire sem lehet kötelezni, ennek a véleménynek a "joggá válásához" még minimálisan az kell, hogy a főtanácsnok most közölt véleményét (!) az Európai Bíróság maga is megerősítse.

Mezei Péter 2011.04.18. 16:53:52

@anikonaso: Teljesen jogos! Én azt tippelem, hogy ez nagyjából így is fog történni.