HADOPI felmérés

Friss felmérés jelent meg a francia "fokozatos válasz" megoldást alkalmazó állami hatóság, a HADOPI weboldalán. Ez az attitűdvizsgálat a francia netezők körében készült, és arra próbál választ találni, hogy a nemrég indult rendszer elérheti-e a célját: a legális tartalomszolgáltatások megerősödését.

Ami engem illet, az ilyen attitűdvizsgálatokkal mindig szkeptikus voltam, bár rendszerint komoly tanácsadó és közvéleménykutató cégek állnak mögötte. Mégis: Ha az egyik oldal készítteti őket, akkor az derül ki, hogy aki fájlcserél, az minden eddiginél több CD-lemezt vásárol. Ha meg a másik oldal, akkor olyan az eredmény, mint amit most láthatunk ebben a francia felmérésben:

  • az emberek 50%-a szerint jó kezdeményezés a Hadopi;
  • 41%-uk szerint megváltoztatja internethasználati szokásaikat;
  • a megkérdezettek 7%-a már azt állítja: ő vagy ismerőse kapott Hadopi-figyelmeztetést szerzői jogsértésről;
  • a figyelmeztetést kapók 72%-a csökkentette vagy megszüntette illegális tevékenységét.

Mindenesetre alig várom már az ellen-felmérést, ami majd a fentiek ellenkezőjét fogja bebizonyítani...

 
Címkék: internet szerzői jog fájlcsere három csapás hadopi

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr292928372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezei Péter 2011.05.24. 12:41:08

Teljesen egyetértek Péterrel. A számokhoz nehéz lenne érdemben hozzászólni, egy kivételével. 7% kapott már figyelmeztetést? Miközben tavaly év végéig kb. 100.000 figyelmeztetés ment ki? Tegyük fel, hogy azóta felgyorsult a figyelmeztetések üteme, és már mondjuk 200-250 ezernél járhatnak. (Bár a TMG elleni hackertámadás miatt egyelőre a monitorozás is leállt.) A kb. 62-64 milliós országban a 7% nagyjából 4.5 millió embert jelentene! Ez vicc így. Mindez azt jelenti, hogy a válaszadók felülreprezentálják a valóságot, ami pedig azt jelenti, hogy a felmérés rossz. De ahogy Péter írja: a válaszfelmérés is valószínű torzít majd.

Tabula Rasa 2011.05.24. 15:45:56

rafinált a kérdés megfogalmazása: kapott-e ön vagy a környezetében bárki...? szélsőséges esetben ha száz válaszadó mindegyike ismeri xy-t, akinek történetesen jött levél, mind a száz igennel fog válaszolni.

hadopi.fr/download/sites/default/files/page/pdf/t1_etude_en.pdf

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2011.05.25. 10:45:17

A módszertanról semmit nem írnak. Így nehéz megítélni, hogy mit ér ez az egész. Nyilvánvalóan a HADOPI elsődleges célja saját létének igazolása. Régi kriminológiai statisztikai problémákkal néznek szembe. Kell a megfelelő számú előfordulás, meg a hatékonyságuk bemutatására a felderítés és az elrettentés igazolása is. Nekem ez nagyon úgy tűnik, mint egy újabb bürokratikus zsákutca.

Tudtommal már napi 10.000 felszólítás megy már ki, de nem volt még nem szankcionáltak.

tothpb 2011.05.25. 14:23:22

Az a baj, hogy a HADOPI túlságosan is reflektorfényben van, ezért mindenki idő előtt szeretné bizonyítani, hogy alkalmas/alkalmatlan eszköz. Egy ilyen megoldásnak nyilvánvalóan legalább 2-3 évig működnie kell ahhoz, hogy érdemi következtetéseket lehessen levonni.

Addig tehát maradnak az olyan típusú kérdések, hogy "Ön mit gondol, vásárolna több krumplit, ha olcsóbb lenne?" - Ahelyett, hogy már a tényleges krumplieladási statisztikákat tudnánk elemezni.