A középiskolások többsége szerint jár pénz a dalokért

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület publikálta honlapján annak a felmérésnek eredményeit, amelyet 2011. március-április hónapban végeztek. Az online kérdőívre az ország 241 középiskolájának 17435 diákja válaszolt.

A felmérés adatai szerint a keresett tartalom jelentős részét a zenék (85%) és a filmek (71%) jelentik, de egyre jelentősebb a játék- (40%) és más jellegű szoftverek (27%) aránya is, miközben E-bookot csak a válaszadók 8% keres az interneten. A tartalom fogyasztása – a letöltés helyett (52%) – egyre inkább (70%) a streaming technika alkalmazásával történik. A letöltési technikák között továbbra is a torrent vezet (filmek: 83%; zenék: 55%), kevesebben használják a fórumok, és letöltést kínáló oldalak linkjeit (filmek: 29%; zenék: 45%), még kevesebb használnak a torrenttől eltérő fájlcserélőt (filmek: 14%; zenék: 36%). A letöltésért filmek esetén 7, zenék esetén 5 % már fizetett SMS-el vagy más módon.

Az attitűd vizsgálat szerint a válaszolók több mint fele törekszik arra, hogy a tartalmat legális forrásból szerezze be, és a válaszadók többsége (58%) szerint a legális tartalom azonosítása könnyű, és ennél is többen (63%) gondolják úgy, hogy a zenészek pénzt érdemelnek sikeres dalaikért. A letöltés okai közül kiemelkedett az egyszerűség és gyorsaság (84%), az ingyenesség (79%), a frissesség (70%), de jelentős arányt képviselnek, akik egyszerűen csak jó időtöltésnek tartják a letöltést (21%) és akik számára a letöltés, mint tevékenység egyfajta megszállottságot jelent (8%).

Úgy tűnik, a diákok tisztában vannak a fájlcserélő rendszerek használatának kockázataival. Bár a válaszolok elsősorban (39%) saját eszközeik épségéért aggódtak, de hangsúlyosan megjelent az a gondolat is, hogy a fájlcserélők használata miatt az előállítók visszahúzódnak a piacról (13%). A diákok 23%-a szerint a fájlcsere nem jelent törvénysértést, 29%-a nem foglalkozik a fájlcsere lehetséges jogi következményeivel, 21% pedig épp a lehetséges jogi következmények miatt nem használja a fájlcserélőket.

A kérdőívre adott válaszok részletes adatsora letölthető innen.

 
Címkék: felmérés tudatosság hent

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr382933563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.