Kétely a „fokozatos válasz” jogszerűségével kapcsolatban

Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága által felkért különleges jelentéstevő, Frank La Rue kritikusan fogalmazott frissített jelentésében a fokozatos válasz néven elhíresült szankciórendszerről és az internetes tartalmak szűréséről.

A jelentés szerint az internet előfizetés megszüntetése aránytalan eszköz, ide értve azt az esetet is, ha arra a szellemi alkotások jogának megsértése miatt kerül sor, és az ellentétes az Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánynak 19. cikke 3. bekezdésével. Az említett cikk magyar fordítása a következő:

19. Cikk
1. Nézetei miatt senki sem zaklatható.
2. Mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra; ez a jog magában foglalja mindenfajta adat és gondolat határokra való tekintet nélküli - szóban, írásban, nyomtatásban, művészi formában vagy bármilyen más tetszése szerinti módon történő - keresésének, megismerésének és terjesztésének a szabadságát is.
3. Az e cikk 2. bekezdésében meghatározott jogok gyakorlása különleges kötelességekkel és felelősséggel jár. Ennélfogva az bizonyos korlátozásoknak vethető alá, ezek azonban csak olyanok lehetnek, amelyeket a törvény kifejezetten megállapít és amelyek
a) mások jogainak vagy jó hírnevének tiszteletben tartása, illetőleg
b) az állambiztonság vagy a közrend, a közegészség vagy a közerkölcs védelme érdekében szükségesek.

A jelentéstevő véleménye szerint ez a megítélés a követendő a „fokozatos válasz” rendszerre épülő esetekben, így Franciaországban és Angliában is. A jelentéstévő külön kitért az ACTA tervezetére is, mivel abból csak a tárgyalások utolsó szakaszában került ki az előfizetés felfüggesztésére vonatkozó lehetőség.

A jelentéstévő meglehetős szigorúsággal fogalmaz a tartalom szűrésével kapcsolatban is. Véleménye szerint a tartalom csak akkor korlátozható, ha (1) arra jogszabály egyértelmű lehetőséget ad, (2) az Egyezségokmány fent említett szakaszában megjelölt valamely eset áll fenn, és (3) az intézkedés szükséges, arányos és a cél más módon nem érhető el.

 
Címkék: szerzői jog három csapás hadopi

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr222964239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.