A Universal és a Sony felvásárolja az EMI-t

A napokban jelentették be, hogy a tulajdonosa eladja a világ negyedik legnagyobb lemezcégét, az EMI-t. A Citigroup a hangfelvétel előállítói részt a Universalnak, a zeneműkiadót pedig a Sony-nak kívánja értékesíteni.

Az EMI igazi őskövülete a lemeziparnak, előzményeiket is számítva 1897 óta, az Emil Berliner által alapított Gramophone Company létrehozása óta foglalkoztak lemezkiadással. A Gramophone Company első sztárja Enrico Caruso olasz tenor volt. A cég hamar sikeres lett, 1914-re évi négymillió lemezt értékesítettek világszerte. Az első világháború után a cég ismét magára talált, és 1926-ban már volt olyan lemezük, amiből egymillió feletti példányszámot tudtak eladni (Ernest Lough, egy 14 éves fiú lemezéről van szó). A cég az EMI (Electric and Musical Industries) nevet 1931 óta viselte, amikor – a gazdasági világválság hatására – egyesült a Columbia Graphophone Company-val. Az EMI még ebben az évben megnyitotta a londoni Abbey Roadon a később legendássá vált stúdióját. Az EMI különböző labeljei útján az elmúlt évtizedekben világsztárok tucatjainak lemezét adta ki, akik között megtaláljuk Nat King Cole-t, Elvis Presley-t, a Beatles-t, a Beach Boys-ot, a Pink Floydot, a Queent, a Beastie Boys-ot, a Coldplay-t, az REM-et. A lemezkiadó történetéről több részlet megtudható itt.

 



 

Az EMI azonban nem csak lemezkiadóként, hanem zeneműkiadóként is igazi óriás volt. A Sony által most megvásárolni kívánt zeneműkiadói ágazat előzményei 1969-re vezethetőek vissza, amikor a cég megvásárolta a Keith Prowse Music Publishing-ot, majd ezt követte az Affiliated Music Publishers 1973-as megvásárlása, és a zeneműkiadói ágazat 1974-es megalapítása. Mára az EMI Music Publishing a piac második legnagyobb szereplője (kb. 20%-os részesedés mellett), miközben – a lemezkiadóval szemben – képes volt nyereségessége megőrzésére.

A lemezpiac nemzetközi játékosainak száma ezzel tovább csökkent. Az öt multinacionális vállalatból a Sony és a BMG összeolvadását (2008) követően négy maradt, ez csökkent most az EMI megvásárlásával háromra. Az EMI felvásárlása sok meglepetést nem tartalmaz, a lemezpiac túlnyomó része komoly veszteségeket kénytelen elkönyvelni évről évre, aminek természetes következménye a most bejelentett felvásárlás.

A felvásárlást az illetékes versenyhatóságoknak még jóvá kell hagyniuk. Az Impala, a független kiadók lobbiszervezete máris bejelentette, hogy nem támogatja a piaci koncentrációt, így arról várhatóan – a Sony és a BMG egyesüléséhez hasonlóan – csak hosszú jogi harc eredményeként dönthetnek majd.

 
Címkék: sony szerzői jog universal hangfelvétel emi zenemű

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr563384220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.