Változik a Szakértő Testület eljárása

Ezévi utolsó blogbejegyzésem egy jó hírről szól: még az előző Kormány igazságügyi tárcája kezdeményezte a Szerzői Jogi Szakértő Testület (SzJSzT) eljárásának azt a módosítását, amely most beérett, és a közös jogkezelõ szervezetek nyilvántartására, felügyeletére, felügyeleti díjára, valamint e szervezetek nyilvántartásával, felügyeletével és díjszabásának jóváhagyásával kapcsolatos eljárásokban az elektronikus úton történõ kapcsolattartásra vonatkozó részletes szabályokról szóló 307/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet záró rendelkezéseiben el is fogadta a Szerzői Jogi Szakértő Testület szervezetérõl és működéséről szóló 156/1999. (XI. 3.) Korm. rendelet módosítását. Ld. Magyar Közlöny 158. szám 38774. oldal.

Az SzJSzT mindeddig hármas, illetve ötös tanácsokban járhatott el, ami a - szakértőknek legalábbis - egyszerűbb, akár egyetlen szakértő tudása alapján is megnyugtatóan eldönthető ügyekben meglehetősen drágává tette az eljárást, hiszen ilyen esetekben is csak úgy lehetett döntést hozni, hogy ahhoz még két másik szakértőnek is "asszisztálnia" kellett.

A szabályozás azt a korábbi javaslatot eleveníti, fel, amely szerint  az SzJSzT nevében a szakértői véleményt az SzJSzT elnöke által, az ügy természetének megfelelően kijelölt szakértő (a továbbiakban egyesszakértő) is kialakíthatja. Egyesszakértő jelölhető ki különösen, ha az ügy megítélése egyszerű, és a kirendelésben vagy megbízásban feltett kérdések megválaszolásához az SzJSzT egyetlen tagja teljes körben megfelelő szakértelemmel rendelkezik. Az egyesszakértő eljárására egyes értelemszerű kivételekkel az eljáró tanácsra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Ez a változtatás egyrészt remélhetőleg szélesebb körű hozzáférést fog biztosítani a szerzői jogi problémákkal küzdőknek az SzJSzT szakértelméhez, másrészt gyarapodni fog az SzJSzT-hez érkező - az utóbbi években időnként megcsappanni látszó - ügyek száma. 

Boldog Új Esztendőt mindenkinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr733499845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.