Amikor egy szó is számít

A szerzői jogi törvény decemberi módosítása az árva művek felhasználására vonatkozó szabályokat is érintette, azokat (Szjt. 57/A.§ (1)-(7) bekezdések) ugyanis január első napját követően immár az előadóművészi teljesítményekre is alkalmazni kell.

A törvény módosítása valódi, érdemi változást nem hoz a magyar jogrendszerben, mivel az árva művekre vonatkozó szabályokat a 100/2009. (V. 8.) Korm. rendelet 1.§ (2) bekezdése már eddig is alkalmazni rendelte az előadóművészekre, most ezt a szabályt emelte a jogalkotó a törvény szintjére.

A magyar jogalkotó széleskörű egyeztetést követően 2009-ben tette lehetővé, hogy az árva művek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által kibocsátott engedély alapján hasznosíthatóak legyenek. A jogszabály akkori előkészítői megfelelően érzékelték, hogy az árva művek hasznosításával összefüggő kérdések a szerzői jog egyik slágertémájává válnak később. Igazuk lett, ezt nyilvánvalóan igazolja, hogy az Unió 2011 tavaszán nyilvánosságra hozta az e témában készült irányelv tervezetét. (Tegyük hozzá, ismereteim szerint a gyakorlatban alig-alig kérnek engedélyt a Hivataltól, vagyis a Szjt. által teremtett lehetőséggel szinte egyáltalán nem él a piac.)

Az Szjt. módosítására szükség volt, jogelméleti szempontból ugyanis nem volt helyes megoldás, hogy az árva művekre vonatkozó rendelkezések tárgyi hatályát egy kormányrendelettel terjesztették ki az előadóművészekre. A jogszabály előkészítői ugyanakkor túlzott nagyvonalúsággal fogalmazták meg a módosítást.

A szerzői jogi törvény számos helyen tartalmaz olyan rendelkezést, amely valamely szerzői rendelkezést „megfelelően” alkalmazni rendel egy vagy több más jogosultra is. A „megfelelően” kifejezés alkalmazása nem csak jogi blikkfang, arra utal, hogy a szerzői jog jogosultjai nem minden tekintetben „üzemelnek” azonos módon (például más a védett tárgy, a védelmi idő, a védett vagyoni és személyhez fűződő jogok köre… stb.), a meglévő különbségekre pedig tekintettel kell lenni az utaló rendelkezések esetén is.

Akkor, amikor a jogalkotó elmulasztotta alkalmazni a „megfelelően” kifejezést, szigorú értelmezés mellett lényegében alkalmazhatatlanná tette a rendelkezést. Kár érte, egy kicsit nagyobb figyelemmel jobb eredményt lehetett volna elérni.

 
Címkék: szerzői jog árva művek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr943534223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grad-Gyenge Anikó 2012.01.11. 09:07:51

azt hiszem, az, hogy az előadóművészekre is kiterjed a szabályozás hatálya, következhetett abból is, hogy a törvény felhasználási szerződési fejezetében van elhelyezve az árva műves szabályrendszer (bár kétségtelen, hogy nem a legjobb helyen). tartok tőle, hogy a mostani módosítás oka az volt eredendően (legalábbis az egyeztetésre küldött szövegben ez látszott), hogy valamennyi kapcsolódó jogi jogosultra kiterjesszék (ami felesleges, erről írtam már korábban, itt nem ismétlem az érveket), viszont a végén meghallgatásra kerültek az érvek és kiszedték a nem természetes személy jogosultakat az érintett körből. így aztán maradtak az előadóművészek, most már fent a törvényben, bár még mindig egy nem tökéletes szabályban.