Júniusban újratöltik az audiovizuális egyezményt

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2012. június 20-a és 26-a között szervezi meg az audiovizuális előadásokról szóló nemzetközi szerződés elfogadása tárgyában ismételten összehívott diplomáciai konferenciát, Pekingben.

A WIPO 12 év után most második alkalommal tesz kísérletet az egyezmény elfogadására, miután 2000-ben a résztvevők nem tudtak megállapodni a jogátruházásról szóló 12. cikk szövegéről. (A 20 érdemi rendelkezés közül 19-ről megszületett a megállapodás már 2000-ben is.)

Az események tavaly gyorsultak fel, amikor – hosszas előkészítés után – a Szerzői és Szomszédos Jogi Állandó Bizottság (SCCR) júniusi ülésén sikerült egy kompromisszumos javaslatot elfogadni. A kritikus cikk szövege – szabad fordításban a következő –

12 cikk
Jogok átruházása

Szerződő felek úgy rendelkezhetnek nemzeti jogukban, hogy amennyiben egy előadóművész engedélyezte előadásának audiovizuális rögzítését, a Szerződés 7-11. cikkeiben meghatározott engedélyezési jogokat az audiovizuális rögzítés előállítója (producere) birtokolja, gyakorolja, vagy a nemzeti jog szabályai szerint megkötött felhasználási szerződésben az előadóművész az előállító számára átruházhatja.

A Szerződő felek az audiovizuális rögzítések tárgyában nemzeti jogukban előírhatják, hogy az említett hozzájárulást vagy szerződést írásba kell foglalni és azt a szerződés mindkét felének vagy meghatalmazottjuknak alá kell írniuk.

A jogok fent meghatározott átruházásától függetlenül, a nemzeti jogok, egyedi, kollektív vagy más megállapodások előírhatják, hogy az előadóművész az előadás minden jelen szerződésben – ideértve annak 10. és 11. cikkeit is – meghatározott felhasználása után jogdíjban vagy megfelelő díjazásban részesüljön.

A diplomáciai konferenciára kidolgozott alapjavaslat szövege letölthető innen.

 
Címkék: szerzői jog audiovizuális wipo

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr563907270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.