Az Artisjus elindította az ország zeneipari lapját, a Dal+Szerzőt

Tegnap este a Klauzál téri Kisüzemben, egy Marge-koncerttel indítottuk útjára a Dal+Szerző magazint, az Artisjus új, negyedévente megjelenő ingyenes lapját. Büszke „apaként” szeretném ezt most minden olvasó figyelmébe ajánlani.

Amikor az alapításról megszületett a döntés, olyan lapot képzeltem el, ami az átalakuló világban egyfajta zeneipari „közszolgálatot” lát el. Semmi értelme nem lett volna egy vállalati lapot vagy szerzői jogi „propagandaújságot” létrehozni. A zenészekkel beszélgetve azt látom, hogy meglehetősen sok a bizonytalanság a hogyan-továbbról, és ebben egy ilyen magazin fontos támpontot jelenthet.
Szeretnénk mindig beszámolni új, feltörekvő zenekarokról, és persze a siker mögé nézni: hogyan születnek a dalok, milyen munkát végeznek a dalszerzők mint szürke eminenciások. A mostani lapszámban két dalszerző-lány, Mészáros Zsuzsa (Marge) és Szalai Anesz (ANEZ) beszél az alkotás folyamatáról.
Zeneipari háttérszereplőkről is írunk: a mostani számban nagy interjút találtok Morcz Fruzsinával, aki zenei menedzserként és zeneipari oktatóként fontos szereplője a magyar piacnak.
A címlapon Horváth Attila, aki talán az első olyan szövegíró a világon, akinek saját stadionkoncertet szerveznek 60. születésnapja alkalmából. Külön büszkeség, hogy Attila a tegnap esti bemutatón is ott tudott lenni, hogy személyesen indítja útjára a lapot.
Természetesen Artisjusként nem tudunk kibújni a bőrünkből, minden számban lesz némi szerzői jog is – ebben a lapszámban Sherlock Holmesszal és doktor Watsonnal az örök jogi védettség rejtélyét járjuk körül.
Ez persze csapatmunka: a Lángoló Gitárokat kiadó BPRNR műhellyel dolgozunk együtt a kiadványon, a főszerkesztő Bihari Balázs.
Nézzétek meg, töltsétek le, osszátok meg bátran - itt a Dal+Szerző!
 
Címkék: zene zeneszerző artisjus szerzői jog közös jogkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr974350093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

póétabár 2012.03.31. 02:22:24

Véleményem szerint ideje volt már egy ilyen majd nem teljes értékű infóval bíró kiadványnak. Sajnos Magyarországon elég mostoha gyerekek a zenészek,zeneszerzők, szövegírók, mert elég kuszák,követhetetlenek a pénzügyi feltételek működésükhöz.Kevés a fellépés. Olykor méltatlan gázsiért mennek el zenélni.Kérdés,képes lesz-e ez a lap,-fórum- az egyre szegényebbé váló közönség,és a zenekarok közötti kapcsolat tartásra,informálására?Tud-e olyan tippeket,ötleteket adni, amely eredményeként még jobban összefognak a zenészek menedzserek műsorszervezők a közönség és a zenei élet teljesebb igényei érdekében?