Mégis eredményes a HADOPI

A fokozatos válasz rendszerének európai úttörője kétségkívül Franciaország, ahol másfél éve üzemel a HADOPI, vagyis az online jogsértések megakadályozására létrehozott hatóság. A HADOPI a napokban tette közzé aktuális felmérését (az angol fordítás itt megtalálható), amely – a tartalomipar szempontjából – igen kedvező eredményekről számolt be. (A tanulmányról beszámolt a Torrentfreak, az 1709 Blog és az Index is.)

Az adatok elsősorban azt igazolják, hogy a következetes és gyors állami jogérvényesítés erőteljesen képes befolyásolni az emberek magatartását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azok túlnyomó többsége (95%-a), akit a HADOPI egy alkalommal már figyelmeztetett a jogsértő magatartás lehetséges következményeire, felhagy tevékenységével, és ezért második figyelmeztetésre már nincsen szükség.

A fentiekből egyenesen következik, hogy az összes rendelkezésre álló tanulmány szerint a vizsgált időszakban jelentősen visszaesett a P2P használók száma (17-29% között) és a P2P hálózatokon mért forgalom (43-66% között) is Franciaországban. Az adatsorhoz természetesen hozzátartozik, hogy a világon szinten mindenhol esik a P2P forgalom, amelynek szerepét egyre inkább a stream és a direct download jellegű szolgáltatások veszik át, ugyanakkor a HADOPI olyan jelet nem tapasztalt, amely arra utalt volna, hogy a P2P használók más illegális forrásra tértek volna át Framciaországban.

A P2P forgalom visszaeséséből ugyanakkor nem következik a legális online szolgáltatók azonnali piaci fellendülése. Miközben a rendelkezésre álló adatok szerint a zene- és filmipar bevételei 2011-ben még mindig csökkentek Franciaországban, az online forgalom fellendülőben van, számos zenei szolgáltató tudott jelentős bővülést elérni a piacon. Azt is az eredmények között tarthatja nyilván a HADOPI, hogy a megkérdezettek harmadát a HADOPI tevékenysége vezette arra, hogy rendszeresebben fogyasszon legális forrásból származó kulturális terméket.

Számomra az következik ebből, hogy egy konzekvens és gyors jogérvényesítési gyakorlat képes az emberek magatartását befolyásolni. A jelentés azt is igazolja, hogy az illegális források visszaszorulása lélegzethez juttatja a legális szolgáltatókat, illetve megteremti a tisztességes verseny alapvető piaci feltételeit. Alátámasztja továbbá azt az előzetes várakozást is, hogy önmagában a P2P forgalom visszanyesése nem elégséges indikátor a legális piac robbanásszerű növekedésének beindításához, ahhoz ugyanis részint hosszabb időre, másrészt pedig a közönség igényeit kielégítő szolgáltatásokra is szükség van.

Érdemes lesz összevetni az állam által működtetett HADOPI rendszer hatékonyságát a piaci önszabályozás alapján létrejövő (például amerikai) megoldásokkal. Meggyőződésem, hogy a piac saját eszközeivel hatékonyabban (tehát társadalmi szinten is mérhető költségmegtakarítás mellett) képes hasonló eredményeket elérni. Ez persze azt feltételezi, hogy a piaci szereplők felismerik, hogy vagy saját maguk kezelik a nagyon is létező problémát, vagy az államra bízzák a gondok kezelését. Úgy látom, a magyar piac szereplői például még nem érettek ennek felismeréséhez.

 
Címkék: felmérés szerzői jog három csapás hadopi

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr134360557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.