Angliában blokkolni kell a Pirate Bay-t

Április 30-án hozott döntésével a High Court arra kötelezte Anglia hat legnagyobb internetszolgáltatóját, hogy rövid időn belül blokkolják hálózatukban a Pirate Bay elérését.

Az ügyet az angol piacon aktív hangfelvételelőállítók indították a legnagyobb angol hozzáférés szolgáltatókkal – közöttük a BT, a Virgin Media és a TalkTalk – szemben. A keresetben arra kérték kötelezi az alpereseket, hogy azok blokkolják hálózatukból a Pirate Bay oldalait. A kereseti követelés jogalapja az angol szerzői jogi törvény 97.A szakasza volt, amely az Infosoc irányelv 8. cikk (3) bekezdését ültette át az angol jogba. A pernek a Pirate Bay üzemeltetői, illetve a Pirate Bay használói nem voltak alanyai.

A pár napja hozott érdemi döntést megelőzően, idén februárban a bíróság – a peres felek egyetértése mellett – azokra az előkérdésekre kereste a választ, hogy (i) a Pirate Bay használói, illetve (ii) a Pirate Bay üzemetetői megsértették-e a felperesek szerzői jogait. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a felperesek jogait mind a Pirate Bay használói, mind pedig annak üzemeltetői megsértették.

Ezt követően – a sajtóhírek szerint – a bíróság pár napja arra kötelezte az internetszolgáltatókat, hogy rövid határidővel blokkolják előfizetőik számára a Pirate Bay angliai elérést. Az első reakciók szerint a hozzáférés szolgáltatók kivétel nélkül eleget tesznek az ítéletnek. A döntésről és a reakciókról további részletek olvashatóak itt, itt és itt.
 

 
Címkék: szerzői jog pirate bay

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr114483976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.