Operation In Our Sites v. 2.0 (aka Cyber Monday)

Ez a kódneve az amerikai hatóságok eddigi legnagyobb domainfoglalási akciójának. Az Immigration and Customs Enforcement (ICE) nevű hatóság – amely az amerikai szövetségi kormányzat második legnagyobb nyomozó hivatala – rövid idő alatt 82 domaint „foglalt le”, arra hivatkozva, hogy azok üzemeltetői hamis, illetve hamisított termékeket forgalmaztak, illetve szerzői jogi jogsértést követtek el. Az érintett oldalak teljes listája itt érhető el.

Az eljárás során a nyomozók próbavásárlásokat végeztek, és ha a vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a termék jogszabályt sért, úgy az ICE bírói engedélyt kért a domain név „lefoglalásához”. A bírói engedély alapján a hatóságok intézkedtek a domain név „visszavételéről”, a weboldal látogatói pedig a keresett tartalom helyett csupán egy figyelmeztető üzenetet találnak az oldalon.


(Katt a képre nagyobb felbontásért)

A most érintett honlapok elsősorban jogsértő árukat forgalmaztak (például louis-vuitton-outlet-store.com), de tucatnyi foglalkozott DVD forgalmazással (például dvdorderonline.com), volt közöttük kifejezetten zenei tartalommal foglalkozó is (pl. RapGodFathers.com), és végül volt közöttük egy torrent meta-kereső is (torrent-finder.com). Ez utóbbi érintettségét sokan kifogásolták, mondván, a torrent-finder.com nem tette elérhetővé a szerzői jogi tartalmat egyébként sem hordozó torrent fájlokat, hanem „csupán” azok kereshetőségét könnyítette meg. A honlapok üzemeltetői közül pedig többen – a jogbiztonság csorbítása miatti felháborodásukban – arról panaszkodtak, hogy korábban semmilyen felszólítást nem kaptak tevékenységük jogsértő voltáról, így „lehetőségük sem volt gyakorlatuk módosítására”.

A „lefoglalás” során az eljárás alá vont szolgáltatások szervereit és azok tartalmát érintetlenül hagyják, „csupán” a domain neveket irányítják át más helyre. Ebből következően az eredeti szolgáltatások a domain név módosításával lényegében késedelem nélkül helyreállíthatóak (az rmx4u.com oldal például továbbra is elérhető a remix-blog.com oldalon), így az eljárás hatékonysága erősen megkérdőjelezhető.

A mostani akcióra még azt megelőzően került sor, hogy az amerikai törvényhozás elfogadta volna ‘Combating Online Infringement and Counterfeits Act’ (COICA) elnevezésű törvényjavaslatot (erről részletesen már beszámolt az Eszerint blog). Ez utóbbi tovább bővítené a hatóságok eszköztárát a jogsértések megakadályozására.

 
Címkék: p2p usa szerzői jog jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr452483107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.