Újabb magyar szakmai szerveződés a hamisítás ellen

A műhamisításnak mindig kedvelt területe volt a képzőművészeti alkotások másolása vagy más módon való hamisítása. A hamisítványok beazonosítása nem egyszerű feladat, bár a vásárlók számára kulcsfontosságú, hogy a pénzükért annak megfelelő értékű alkotáshoz jussanak.

Ugyan a magyar piacon - szakértői vélemények szerint - nem kiemelkedően sok a hamisítvány, de azok könnyebben eladhatók a kevésbé rendezett viszonyok miatt.

A Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban az utóbbi években megszűnt a hivatalos műbírálat, így a kétkedő vásárlóknak jelenleg művészettörténészeket, galériásokat kell végigkérdezniük. A Kieselbach Tamás, Einspach Gábor és Molnos Péter részvételével működő, frissen alapított Első Magyar Festmény- és Műtárgyszakértő Iroda ezektől annyiban különbözik, hogy közjegyző által hitelesített szakvéleményt bocsátanak ki. Mivel azonban szakvéleményt is hamisítanak, ezért vásárlásnál az iroda nyilatkozik arról is, hogy a szakvélemény az adott munkához készült-e, vagy egyáltalán kibocsátottak-e ilyet. A bírálat ára 50-100 ezer forinttól indul, a végösszeget az esetleges laborvizsgálatok, vagy további szakértők bevonásának szükségessége határozzák meg.

forrás:

index

Első Magyar Festmény- és Műtárgyszakértő Iroda

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr912569371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.