Kampány a lefoglalt domaineken

A szellemi jogok érvényesítése területén hatáskörrel rendelkező amerikai kormányhivatal, az Immigration and Customs Enforcement (ICE) a múlt héten új kampányt indított a szerzői jogi tudatosság növelése érdekében. Persze nem ez az első – és bizonyára nem is az utolsó – ilyen jellegű kampány, ez a mostani azonban szokatlan felületeken is megjelent.

Az ICE 2010-ben, az "Operation in our site" elnevezésű akció keretében 120 domain nevet vont ellenőrzése alá („foglalt le”), amelyen a hivatal szerint szellemi jogokat érintő jogsértő tevékenység folyt. Az érintett honlapok között volt hamis terméket áruló portál, klasszikus letöltő oldal, de volt közöttük metaadat kereső is. A visszavett domaineken a döntés óta az ICE tájékoztató szövege volt látható.

Az amerikai jogszabályok értelmében, ha a domainek lefoglalását jogi úton nem támadják meg, úgy az érintett domainek az amerikai kormányzat birtokába kerülnek, így azokon a kormányzat által meghatározott tartalom jelenhet meg. A mostani kampány egyik legfontosabb eszköze, hogy a lefoglalt domainre „tévedő” látogatót közvetlenül a kampány saját YouTube csatornájához irányítják, és ezzel biztosítják a nagy nézettséget.

A kampány tartalmilag sok újdonságot nem hoz: a munkájáért aggódó, láthatólag nem tehetős, fásult filmipari szakember jelenlétével próbálja a tudatlan érdeklődőt lebeszélni az illegális filmletöltésről és a kalóz DVD-k megvételétől. Az amerikai szokásoknak megfelelően nem bízzák a tanulság levonását sem a nézőre, hanem szépen elmondják, hogy „a kalózkodás nem áldozat nélküli bűncselekmény”.

 
Címkék: usa szerzői jog kalózkodás jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr242892349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grad-Gyenge Anikó 2011.05.12. 07:07:57

előre is elnézést az önreklámért, de ehhez képest a mi rajzfilmünk összehasonlíthatatlanul jobb...
szerzoijog.sulinet.hu/